Cube Tilburg University

“Voor de huidige en toekomstige studenten is duurzaamheid een belangrijk thema. Logisch dus dat ook het nieuwe onderwijs- en zelfstudiecentrum van Tilburg University aan hoge duurzaamheidseisen moet voldoen.”

Het Project

Tilburg University ontwikkelde tussen 2016 en 2018 een nieuw en eigentijds onderwijs- en zelfstudiecentrum. Studenten kunnen hier dankzij moderne studiefaciliteiten tot optimale prestaties komen. In het gebouw met de naam CUBE bevinden onder meer zelfstudieruimtes, studieruimtes voor (grote en kleine) groepen, een studielounge, royale collegezalen, twee multifunctionele ruimtes en een Virtual Reality Lab. Voor studenten met een beperking is er een speciale college-/toetszaal met 20 plekken. Het grote auditorium biedt plaats aan 600 studenten (inclusief 8 rolstoelplaatsen) en kan gesplitst worden in twee zalen voor 300 personen. In totaal biedt het nieuwe gebouw plaats aan zo’n 2.500 studenten en docenten.

De Uitdaging

De universiteit is een plek waar studenten optimaal moeten kunnen studeren en zich optimaal moeten kunnen concentreren. Het is belangrijk dat de klimatologische omstandigheden hierbij goed zijn, zodat studenten tijdens het maken van tentamens niet worden afgeleid door kou of hitte. Het binnenklimaat moet daarnaast passen bij de verschillende ruimtes. In een collegezaal met 600 studenten zijn de omstandigheden anders dan in een kleine zelfstudieruimte. Bij de ontwikkeling van CUBE waren de strikte richtlijnen van duurzaamheidslabel BREEAM-NL leidend. Het gebouw heeft duurzaamheidslabel 4 sterren Excellent, waarbij werd getoetst op liefst negen aspecten van duurzaamheid: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.

Onze Aanpak

Wij waren verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van alle werktuigbouwkundige installaties. Dit betrof onder meer sanitaire installaties, luchtbehandelingsinstallaties, verwarmings- en koelinstallatie, meet- en regeltechniek en een warmte-koudeopslaginstallatie (WKO). Daarmee sloten we aan bij de andere duurzame oplossingen die bij de bouw van CUBE werden toegepast, zoals variabele volumesystemen (VAV) in de luchtbehandelingsinstallaties, laag temperatuur verwarming, zonnepanelen en duurzame materialen.  Bij het ontwerp werkten we met de samenwerkingspartners volgens de BIM-werkmethodiek en de LEAN-werksystematiek. De werkzaamheden op de bouwplaats vonden in nauw overleg plaats, waarbij dankzij een gedetailleerde LEAN-planning zo optimaal mogelijk gewerkt kon worden. 

Onze partners bij dit project

Architect: KAAN Architechten 

Controlerend adviseur: J. van Toorenburg

Bouwkundig aannemer: Vorm Bouw

Met de ontwikkeling van de Cube waren wij verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van alle werktuigbouwkundige installaties.

Vacatures

Wil jij ook aan dit soort mooie projecten werken?

Bekijk de vacatures via onderstaande button of stuur een open sollicitatie. We horen graag van je!

Bekijk alle vacatures

Vergelijkbare projecten

Cube Tilburg University

Lees meer

Binnenklimaat Scholen Vlaardingen

Lees meer

GBS De Veerkracht

Lees meer