WKO-installatie: een duurzame manier van verwarming of verkoeling

Ben je op zoek bent naar een duurzame manier voor de verwarming of koeling van jouw kantoor? Dan ben je met een WKO-installatie klaar voor de toekomst. Naast een effectieve manier om je gebouw te voorzien van een comfortabel klimaat, bespaar je namelijk flink op energie en CO2-uitstoot.

Wat is een WKO-installatie?

WKO, oftewel Warmte Koude Opslag, is een duurzame klimaatinstallatie waarbij energie opgeslagen wordt in de bodem. Hierbij wordt energie in de vorm van warmte of kou, opgeslagen in de bodem. Door middel van deze techniek worden gebouwen, kantoren of woningen verwarmd of gekoeld.

Hoe werkt een warmte koude opslag?

In de zomer wordt warmte in de vorm van water opgeslagen in de bodem, om in de winter het gebouw te verwarmen. Andersom wordt het koude, afgekoelde water uit de winter in de zomer gebruikt voor verkoeling van een ruimte. Met deze warmte koudeopslag (wko) techniek maken we optimaal gebruik van de warmte en koude uit de bodem, om de ruimtes op een duurzame manier te verwarmen of te koelen.

Waarom gebruik je een WKO-Installatie (Warmte Koude Opslag)?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een warmte koude opslag. Om te beginnen is de techniek een duurzame vorm van energieopslag.

Met een WKO voldoe je aan de toekomstige Energielabel C-verplichtingen voor kantoren. Het kantoor is daarmee energiezuinig en bovendien emissieloos. Met deze techniek bespaar je tot wel 95% op koeling van de ruimte en 40 tot 50% op verwarming van de ruimte.

Buiten dat je gebruik maakt van duurzame energie zorgt het systeem voor een comfortabel en gezond werkklimaat, wat een positief effect heeft op de productiviteit van de medewerkers.

Lees meer over klimaattechniek

Hoe werkt een WKO-systeem?

Een WKO-systeem werkt met twee waterbronnen, die nabij het gebouw in de grond worden geboord. Er is een warme-bron, met het warme water uit de zomer, voor verwarming in de winter. En een koude-bron met het koude water uit de winter, voor verkoeling in de zomer.

Om energie op te slaan wordt gebruik gemaakt van de bodem, dat zich door de verschillende watervoerende lagen uitstekend leent voor het vasthouden van temperatuur. In de zomer wordt het koele grondwater naar boven gepompt om het gebouw te koelen. Zodra het gebouw is gekoeld, wordt het opgewarmde water weer terug opgeslagen in de bodem, om in de winter het gebouw weer op te kunnen warmen.

A. de Jong Groep: uw partner op het gebied van installatietechniek

Heeft u meer vragen over de wko’s of bent u geïnteresseerd in warmte koude opslag systemen? Neem dan gerust contact op. De experts van A. de Jong Groep helpen u graag bij de ontwikkeling van een WKO systeem.

Nieuwsbrief

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.