VOCO-hotel

“Hoe tover je een oud bankgebouw midden in het centrum van Den Haag om tot een 4-sterrenhotel met 204 kamers, met eigen klimaatregeling? Door goed te plannen en heel nauw samen te werken met alle partners.”

Het Project

Iedereen in Den Haag kent het voormalige bankgebouw aan de Kneuterdijk. Het historische pand ligt in hartje centrum, tussen het Binnenhof en Paleis Noordeinde. Met een monumentale voorgevel en een indrukwekkend atrium is het een prestigieus pand op een prestigieuze plek. In het gebouw uit 1923 was tot 2017 ABN Amro gevestigd. Daarna werden er antikraakwoningen verhuurd, totdat een Oostenrijkse investeerder het pand kocht. Het doel: een transformatie tot luxueus viersterrenhotel met 204 kamers, verdeeld over zeven verdiepingen. Het is het eerste VOCO-hotel in Nederland. VOCO is onderdeel van InterContinental Hotels Group (IHG), wereldwijd een van de grootste hotelbedrijven.

De Uitdaging

De prachtige locatie vormde tegelijkertijd een van de voornaamste uitdagingen van dit project. Het was een van de grootste binnenstedelijke bouwprojecten in Den Haag, waarbij we beschikten over slechts 50 m2 ruimte voor het plaatsen van containers en toegangspoorten. Er kon slechts één vrachtwagen tegelijkertijd laden of lossen. Naast opslag en transport was de ambitieuze planning een belangrijke factor. Installatietechnisch zat de uitdaging vooral in het verschil van klimaat in de algemene ruimtes en de 204 afzonderlijke kamers. De coronamaatregelen vormden een extra beperkende factor, net als de politieke spoedoverleggen die in nabijgelegen panden soms plaatsvonden. Hierdoor moest het werk af en toe worden stilgelegd.

Onze Aanpak

Wij hadden bij dit project de rol van hoofdaannemer voor alle installaties. Dit betrof naast de luchtkwaliteit en warmte- en kouderegulatie alle werktuigbouwkundige, elektrotechnische, sanitaire- en sprinklerinstallaties. Er is voor gekozen om elke hotelkamer uit te rusten met een Fancoil-unit, waardoor elke kamer over zijn eigen klimaatregeling beschikt. De algemene ruimtes en begane grond zijn voorzien van vloerkoeling en vloerverwarming. Voor de opwekking van warmte en koude wordt gebruik gemaakt van warmtepompen, waarbij de stadsverwarming als bijverwarming pieken kan opvangen. Dit zorgt voor een duurzame installatie. Ook zijn de gehele sprinklerinstallatie, cv- en koelinstallaties aangepast.

De opslag- en transportuitdagingen werden getackeld door gebruik te maken van Just-In-Time delivery’s, waarbij de materialen naar de bouwplaats kwamen op het moment dat ze nodig waren. De tijd die we staken in het voorbereidingsproces en het informeren van samenwerkingspartners werd terugbetaald in de gestroomlijnde levering. Onze distributeurs leverden gecombineerd materialen aan. Dit zorgde voor minder transporten en minder overlast voor de omgeving.

Het Resultaat

Ondanks de ambitieuze planning zijn we erin geslaagd om het project op tijd op te leveren. De nauwe afstemming met samenwerkingspartners én de buitenlandse opdrachtgever – voor ons een niet alledaagse situatie – verliep hierbij prettig en vormde een belangrijke basis voor dit succes. Het VOCO-hotel werd in juli 2021 feestelijk geopend en verwelkomt inmiddels honderden gasten per week. Dit is geheel in lijn met de betekenis van het Latijnse woord ‘voco’: uitnodigen.

Onze Partners bij dit Project

Adviseur: Valstar Simonis Adviseurs installatietechniek

Elektrotechnisch installateur: Steegman Elektrotechniek

Installateur sanitaire installaties: Rademaker Installatietechniek

Installateur sprinkler installaties: De Groot Installatie Groep

Voor het veranderen van een oud-bankgebouw naar een vier-sterrenhotel waren wij de hoofdaannemer voor alle installaties.

Vacatures

Wil jij ook aan dit soort mooie projecten werken?

Bekijk de vacatures via onderstaande button of stuur een open sollicitatie. We horen graag van je!

Bekijk alle vacatures

Vergelijkbare projecten

VOCO-hotel

Lees meer

CitizenM Amstel hotel

Lees meer

Courtyard by Marriott Hotel

Lees meer