Protix

“Bij A. de Jong gaan we graag duurzaam om met onze leefomgeving. Dit sluit perfect aan op de ambitie van Protix, dat werkt aan een duurzaam voedselsysteem: eiwitten uit insecten!” 

Het Project

Een groeiende en meer welvarende wereldbevolking zorgt voor een toenemende vraag naar hoogwaardige eiwitten. Volgens eiwitproducent Protix putten we onze natuurlijke hulpbronnen uit als we doorgaan met de huidige landbouwmethoden. De oplossing: eiwitten uit insecten, geschikt voor menselijke consumptie. Dat idee wordt door steeds meer mensen omarmd, waardoor Protix hard groeit. Daarom was er een tweede productiefaciliteit nodig in Bergen op Zoom. 

De Uitdaging

Het doel van Profix is om een aanzienlijke impact op de voedselketen te creëren. En om door middel van balans tussen mens en natuur te bouwen aan een duurzaam voedselsysteem. De uitdaging voor A. de Jong Installatietechniek was om hier zoveel mogelijk bij aan te sluiten qua diensten en producten. Daarnaast was er bij dit project sprake van snelbouw en prefabricage, wat specifieke uitdagingen met zich meebracht. 

Uitdaging was onder andere dat dit een pilot project was voor Protix om het kweek proces in de nieuwe fabriek op grote schaal op te zetten. Dit betekende dat er gedurende het proces door Protix wijzigingen en optimalisaties werden doorgevoerd waar wij zeer flexibel op hebben moeten acteren om tot het optimale gewenste resultaat te komen.

Onze Aanpak

Bij dit project zijn we als complete A. de Jong Groep verantwoordelijk voor de engineering, voorbereiding, montage en inbedrijfstelling van alle gebouw- en proces gebonden installaties voor de fabriek van Protix. A. de Jong Installatietechniek heeft het project gemodelleerd in BIM en afgestemd met het integrale bouwteam. In de machinefabriek van A. de Jong Groep is al het leidingwerk geprefabriceerd. Na afronding hiervan werden in Bergen op Zoom alle componenten opgesteld, zoals de koelmachines, warmtepompen, cv-ketels en droge koelers. Ook wordt al het leidingwerk (grotendeels prefab) aangebracht. Daarnaast zijn we met A. de Jong Installatietechniek verantwoordelijk voor de stoom-, sanitaire en regeltechnische installaties.

Het Resultaat

Door de nauwe afstemming met A. de Jong Groep en Protix én het gebruiken van prefab-materialen zorgden we ervoor dat het bouwproces zo snel en effectief mogelijk verliep. De duurzame oplossing van Protix sluit goed aan bij onze visie: met veilige, schone en efficiënte toepassingen van klimaat-, energie- en brandersystemen duurzaam om gaan met onze leefomgeving. Die gedeelde duurzaamheidsambitie gaf een extra dimensie aan dit project. 

voor de fabriek van Protix waren wij voor de volledige realisatie van alle gebouw- en proces gebonden installaties

Vacatures

Wil jij ook aan dit soort mooie projecten werken?

Bekijk de vacatures via onderstaande button of stuur een open sollicitatie. We horen graag van je!

Bekijk alle vacatures

Vergelijkbare projecten

AIR Rotterdam

Lees meer