AIR Rotterdam

“In het winkelhart van Rotterdam staat de Beursgallery, waar voorheen V&D en Hudson Bay huisden. Het gebouw wordt volledig herontwikkeld tot gebouw AIR, een multifunctioneel met kantoren, winkels, parkeren en een fietsenstalling, inclusief nieuwe installaties.”

Het Project

Iedere Rotterdammer kent de Beursgallery. Aan de kop van de befaamde Koopgoot was jarenlang Iedere Rotterdammer kent de Beursgallery. Aan de kop van de befaamde Koopgoot was jarenlang winkelketen V&D gevestigd. Na het faillissement huisde Hudson Bay er. De nieuwe eigenaren gaan het pand herontwikkelen naar een multifunctioneel gebouw met BREEAM Excellent en WELL Gold certificering. In het vernieuwde gebouw komen diverse retailers, horeca, een fietsenstalling en ondersteunende ruimtes. Op de bovenste vijf lagen komen ruime kantoren met grote vloervelden en hoge verdiepingshoogte onder de naam AIR offices. Daarvoor worden twee nieuwe verdiepingen gerealiseerd, inclusief een dakopbouw met een Horeca gelegenheid en parkeerdek. Het totaal bruto vloeroppervlak na herontwikkeling bedraagt circa 36.000 m2. A. de Jong is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en regeltechnische installaties.  

De Uitdaging

Voor dit project moeten we een dubbele puzzel leggen. Allereerst hebben we te maken met de locatie: midden in het winkelhart van Rotterdam, aan de kop van de Koopgoot, is geen tot beperkt verkeer mogelijk. Er is weinig parkeerruimte voor de levering van materialen en ook beperkte ruimte voor de opslag van materialen. Hijsacties moeten speciaal worden ingepland, Om hinder voor de omgeving zoveel als mogelijk te beperken, bijvoorbeeld afzetting van winkelstraten. Omwonenden en ondernemers moeten hierbij goed worden geïnformeerd. De andere puzzel betreft het inpassen van de werktuigbouwkundige installatie in relatie tot de bestaande bouwkundige en constructie-technische onderdelen. Dit vergt veel inzicht en een continue toets op de maakbaarheid van het ontwerp in relatie tot de veiligheid en kwaliteit.

Onze Aanpak

Voor de levering van materialen maken we gebruik van het just-in-timeprincipe, waarbij materialen precies op dat moment worden geleverd dat ze nodig zijn. Dit beperkt de overlast voor de omgeving. De materialen worden direct aansluitend gemonteerd, zoals we bijvoorbeeld hebben gedaan met de prefab-leidingstraten voor de verdiepingen 1 tot en met 5. 

Wat we verder hebben gedaan of gaan doen: 

  • Engineeren, coördineren en vervaardigen van de werktekeningen voor de verwarming/koeling en luchtbehandelingsinstallatie. Daarbij rekening houdend met de overige disciplines van de elektra-, sprinkler- en sanitaire installatie en de bouwkundige en constructie-technische randvoorwaarden. 
  • Monteren van de ventilatie-installatie via luchtkanalen in schachten en op de verdiepingen.
  • Ontwerpen, inrichten en monteren van technische ruimte in de kelder, waarvandaan de  verdeling van verwarming en gekoeld water plaatsvindt door het hele gebouw.
  • Isoleren van verwarming, koelinstallatie en ventilatie-installatie.
  • Aanbrengen en aansluiten van vrij hangende inductie-units op de verdiepingen 4 en 5 (zichtwerkverdieping, dus extra aandacht hiervoor is benodigd). 
  • Uitvoeren van kwaliteitscontroles en toetsing.
  • Aanbrengen van regeltechnische componenten en bekabelen van deze onderdelen.
  • Lucht- en waterzijdig inregelen en balanceren van de installatie, inbedrijfstellen en testen.
  • Monitoren (op afstand) van de installatie gedurende de onderhouds en garantieperiode.

Het Resultaat

Het project is nog in volle gang. We hopen een steentje bij te dragen aan het nieuw leven inblazen van de Beursgallery, een bijzonder pand op een bijzondere plek in Rotterdam. Daar leggen we graag een dubbele puzzel voor! 

Het project is een dubbele puzzel. De logistieke puzzel in het winkelhart van Rotterdam en een continue toets op de maakbaarheid van het ontwerp

Vacatures

Wil jij ook aan dit soort mooie projecten werken?

Bekijk de vacatures via onderstaande button of stuur een open sollicitatie. We horen graag van je!

Bekijk alle vacatures

Vergelijkbare projecten

AIR Rotterdam

Lees meer