Installatietechniek

Werktuigbouwkundige installaties vormen een belangrijk onderdeel van een gebouw. Ze zorgen elke dag voor voldoende stroompunten, verlichting, stromend water en de juiste temperatuur. Je staat waarschijnlijk niet elke dag stil bij deze voorzieningen, maar het efficiënt en duurzaam laten functioneren van deze installaties vergt gespecialiseerde kennis en ervaring.

Wat is installatietechniek?

Installatietechniek is een verzameling van technische componenten die gezamenlijk een functioneel geheel vormen. Het gaat hierbij om technische installaties in de bouw, industrie of infrastructuur. Een voorbeeld zijn klimaatinstallaties in gebouwen. Ook het onderhouden van deze installaties valt onder installatietechniek. Het ontwerp van een installatie wordt gemaakt door een installatiebedrijf, zoals A. de Jong Groep.

Installatietechnicus aan het werk

Wat doet A. de Jong in de installatietechniek?

De drie installatiebedrijven van A. de Jong Groep zijn gespecialiseerd in werktuigbouwkundige installatietechniek. Reeds vanaf het begin van de jaren zestig adviseren, ontwerpen, installeren en beheren wij warmte-, lucht- en koelinstallaties voor ventilatie, luchtreiniging en een prettig leefklimaat in gebouwen We zorgen voor een comfortabel binnenklimaat voor werknemers, gasten en bezoekers. Onze installatiebedrijven ontwerpen, installeren, beheren en onderhouden systemen die dit mogelijk maken; gebouwgebonden klimaatinstallaties.

Weten hoe dat eruitziet?

Bekijk onze projecten

Werken in de installatietechniek

Net als andere technische beroepen is er in de installatietechniek momenteel veel vraag naar personeel. Omdat installatietechniek wordt gebruikt voor veel verschillende technieken in de bouw, is het aanbod aan vacatures erg divers. Wanneer je werkzaam bent als installatiemonteur, ga je niet alleen aan de slag met het aanleggen van installaties binnen de industrie of woningbouw, maar ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Bovendien kun je doorgroeien tot werkvoorbereider of leidinggevend monteur.

Om de grote vraag op de arbeidsmarkt de komende jaren te beantwoorden, worden er veel omscholingstrajecten aangeboden. Ook wanneer je weinig ervaring hebt in de techniek, is er dus een mogelijkheid om je om of bij te scholen tot een installateur. Bij de A. de Jong Academy bieden we diverse programma’s, trainingen en workshops aan om ons personeel planmatig op te leiden. Zo leiden we niet alleen de beste mensen op, maar behouden we technische vakkennis, kunnen we innovatief zijn en kunnen we voorop blijven lopen.

Meer over de A. de Jong Acadamy

De toekomst van installatietechniek

De installatietechniek staat voor een grote uitdaging. Niet alleen worden gebouwen steeds slimmer, de branche krijgt ook de maken met milieudoelstellingen van het kabinet. Als werknemer in de installatiebranche dien je daarom innovatief en flexibel te zijn. Alle installaties die we maken zijn daarnaast een combinatie van hard- en software. Je moet daarom niet alleen de juiste schroef weten aan te draaien, maar bijvoorbeeld ook data kunnen meten en resultaten interpreteren om installaties zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Tegelijkertijd zijn bedrijven in de installatietechniek druk op zoek naar nieuwe werknemers. Ook in deze coronaperiode zijn er nog veel openstaande vacatures. De baanzekerheid voor iemand met een technische opleiding is hoog en de verachting is dat de komende jaren een groot tekort aan technisch personeel ontstaat. Wanneer je kiest voor een baan in de installatietechniek is de kans groot dat je snel aan de bak kunt. Ook bij A. de Jong zijn we op zoek naar nieuwe collega’s.

Vacatures bij A. De Jong

 

Nieuwsbrief

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.