Betonkernactivering

Wat is betonkernactivering?

Betonkernactivering (BKA) is een innovatieve klimaattechniek waarbij met leidingen water binnen betonnen vloeren en wanden wordt gepompt, waardoor een gebouw kan worden verwarmd of gekoeld. Dit zorgt voor een efficiënte en duurzame manier om een aangenaam binnenklimaat te handhaven. Het systeem is vergelijkbaar aan vloerverwarming, maar hier liggen de leidingen meer aan het oppervlak. Bij betonkernactivering zijn de leidingen dieper in de betonmassa geïnstalleerd.

Hoe werkt betonkernactivering?

Bij een BKA-systeem worden kunststof leidingen in betonnen vloeren of wanden geïnstalleerd. Deze leidingen circuleren vervolgens water rond wat kan worden verwarmd of gekoeld. Het beton neemt de warmte of koelte van het water op en straalt deze vervolgens geleidelijk af, wat zorgt voor een constante en aangename temperatuur van het gebouw.

De voordelen van een BKA-systeem

Het gebruiken van betonkernactivering in je gebouw brengt een aantal verschillende voordelen met zich mee.

Energie-efficiëntie

Betonkernactivering maakt optimaal gebruik van de thermische massa van beton. Hierdoor wordt de warmte of koelte langzaam afgegeven, wat zorgt voor een stabiele temperatuur in het gebouw. Dit vermindert de piekbelasting op verwarmings- en koelsystemen, wat leidt tot een lager energieverbruik. In vergelijking met traditionele HVAC-systemen kan dit een aanzienlijke besparing opleveren op de energiekosten.

Comfortabel binnenklimaat

Een van de grootste voordelen van betonkernactivering is het uitzonderlijke comfort dat het biedt. De warmte of koelte wordt gelijkmatig door het hele gebouw verspreid, waardoor er geen koude tocht of warme plekken ontstaan. Dit constante binnenklimaat verbetert het welzijn en de productiviteit van je werknemers, aangezien er geen schommelingen in temperatuur zijn.

Onderhoudsvriendelijk

De systemen voor betonkernactivering hebben weinig bewegende onderdelen en vereisen daardoor minder onderhoud dan conventionele verwarmings- en koelsystemen. Dit leidt tot lagere onderhoudskosten en een langere levensduur van het systeem. Bovendien zijn de in het beton geïntegreerde leidingen zeer duurzaam en minder vatbaar voor slijtage.

Milieuvriendelijk

Hoewel eerder kort genoemd, zijn de milieuvoordelen van betonkernactivering significant. Het lagere energieverbruik leidt direct tot een vermindering van de CO2-uitstoot. Bovendien kan betonkernactivering efficiënt worden gecombineerd met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en warmtepompen.

Toepasbaarheid van betonkernactivering

Betonkernactivering is alleen geschikt voor nieuwbouwprojecten. Het is namelijk erg belangrijk dat het gebouw goed geïsoleerd is, zoals doorgaans het geval is bij nieuwbouw. Hierdoor is het mogelijk om met geringe capaciteit het gebouw te verwarmen of te koelen. Door de isolatie en het grote verwarmde of koelende oppervlak, hoeft het temperatuurverschil tussen de lucht in de ruimte en het oppervlak van de vloer of het plafond slechts klein te zijn om de gewenste temperatuur te bereiken.

Wat zijn de kosten van een BKA-systeem?

Betonkernactivering (BKA) brengt diverse kosten met zich mee, die afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals de omvang van het project, de eisen van het gebouw, de locatie en de complexiteit van de installatie. De initiële installatiekosten van BKA zijn doorgaans hoger dan die van traditionele HVAC-systemen. Dit komt door de benodigde materialen en arbeidskosten voor het aanleggen van de buizen en leidingen in de betonnen vloeren en plafonds. Daarnaast vereist het ontwerpen van een BKA-systeem gespecialiseerde kennis en kan daarom extra kosten met zich meebrengen. Hierdoor kunnen de initiële kosten hoog uitvallen, maar doordat je lange termijn geld gaat besparen is het op lange termijn wel een goede investering.

Waarom kiezen voor betonkernactivering?

Doordat een BKA-systeem efficiënt gebruikmaakt van de beschikbare energie worden de operationele kosten aanzienlijk verlaagd, waardoor je op termijn minder geld kwijt bent dan bij een traditioneel HVAC-systeem. Daarnaast is BKA zeer toekomstbestendig. Met de groeiende nadruk op duurzaamheid en energie-efficiëntie, is betonkernactivering een toekomstbestendige keuze voor nieuwe gebouwen. Verder zorgt betonkernactivering voor een verbeterde levenskwaliteit.

De Jong en betonkernactivering

Bij A. de Jong vinden we duurzaamheid een belangrijk onderdeel van onze installaties. Zo hebben we bij diverse projecten al gebruikgemaakt van een BKA-systeem. Zo hebben we voor het droogdok van Oceanco gebruikgemaakt van betonkernactivering.

A. de Jong Groep: uw partner op het gebied van installatietechniek

Heeft u meer vragen over betonkernactivering of bent u geïnteresseerd in een BKA-systeem? Neem dan gerust contact op. Onze experts helpen je graag op weg!

Nieuwsbrief

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.