Oceanco

“Dat Amazon-baas Jeff Bezos zijn superjacht laat bouwen bij Oceanco in Alblasserdam, is niet voor niets. De eisen voor de klimaatinstallatie van de nieuwe jachtbouwhal lagen dus extreem hoog.”

Het Project

Oceanco is een van de beste jachtbouwers ter wereld. In Alblasserdam worden jachten van honderden miljoenen euro’s gebouwd, bestemd voor de rijken der aarde. In 2012 besloot Oceanco om een grotere hal te realiseren, zodat er nog grotere schepen (tot een lengte van 120 meter) gebouwd konden worden. De scheepsbouwhal heeft een bruto vloeroppervlak van 5.500 m2 en is 33 meter hoog, met een droogdok van 10 meter diept. Daarnaast omvat het project 2.800 m2 kantoren en 13.000 m2 werkplaatsen, een kantine en technische ruimten.

De Uitdaging

Aan de nieuwe jachtbouwhal worden de allerhoogste kwaliteitseisen gesteld. Niet alleen qua uitstraling, maar ook op klimaatgebied. Zo mogen de temperatuur en luchtvochtigheid nauwelijks fluctueren, om de hoge afbouwkwaliteit van Oceanco te garanderen. Het is daarmee te vergelijken met de klimaatcondities in een museum, waar alles moet kloppen om eeuwenoude schilderijen verantwoord te exposeren. Een van de belangrijkste uitdagingen is dat het lakwerk stofvrij moet worden uitgevoerd. Daarnaast was er sprake van meerdere installatietechnische uitdagingen, zoals het aansluiten van de vloerverwarming op de warmwater-cv-leiding en het aanleggen van de leidingsystemen voor het transport van technische gassen en perslucht. Ook onder meer de korte bouwlooptijd, integrale ketensamenwerking en overlastbeperking waren belangrijke uitgangspunten.

Onze Aanpak

Al toen Oceanco alleen nog maar het voornemen had om de hal te bouwen, werd A. de Jong Installatietechniek betrokken bij het traject. Er werd ons gevraagd om een ontwerp te maken voor de klimaatinstallaties, inclusief budgetraming. Met dit in het achterhoofd ging Oceanco de markt op. Nadat de eerste klant was binnengehaald, werd gestart met de bouw en zijn wij bij de aanbesteding door Oceanco aangemerkt als kennispartner. In samenwerking met bouwkundig aannemer Cordeel Nederland hebben we de opdracht aangenomen. Waarbij wij op onze beurt andere partners met kennis op specifieke deelgebieden contracteerden en aanstuurden.

Onze totaalopdracht was het ontwerpen, leveren, installeren en bedrijfsklaar opleveren van de werktuigbouwkundige installaties. In de jachtbouwhal hebben we drie separate hoogwaardige klimaatsystemen gestationeerd; een voor de hal, een voor het jacht en een voor de flexibele spuittenten. We hebben hiervoor vier luchtbehandelingskasten geplaatst, met een totaal vermogen van 240.000 m3. De kasten verwarmen, koelen, bevochtigen en ontvochtigen en zijn voorzien van warmteterugwinning, zodat energiezuinig geklimatiseerd wordt. Om te voldoen aan de strenge eisen qua temperatuur en luchtvochtigheid, zijn de systemen voorzien van een uitgebreide regelinstallatie. Die zorgen ervoor dat het gewenste ‘museumklimaat’ wordt bereikt.

Voor duurzame warmte- en koudeopwekking legden wij een WKO-systeem aan met twee open bronnenparen op zo’n 200 meter diepte. Voor de vloerverwarming legden we 25 kilometer aan leidingen aan. De werkplaatsen en de hal zijn voorzien van een stofzuig- en persluchtsysteem en uitgebreide installaties voor industriële gassen. Voor het spuitproces van het schip zijn twee luchtbehandelingskasten voorzien van 18.000 m3, voorzien van een twin-coilsysteem. In de kantoren zijn klimaatplafonds geïnstalleerd.

Het state-of-the-art droogdok werd in 2015 in gebruik genomen door Oceanco. De ruimte is thermisch goed geïsoleerd en bestand tegen zowel alle weeromstandigheden als wisselingen in grondwatertemperaturen. Sinds de ingebruikname zijn er vele superjachten gebouwd en weten de rijken der aarde Alblasserdam steeds beter te vinden. Zoals Amazon-baas Jeff Bezos, die zó’n groot jacht laat bouwen dat hij De Hef in Rotterdam wil laten ontmantelen voor het transport. Bij A. de Jong Installatietechniek zijn we trots dat we hieraan een belangrijke bijdrage hebben mogen leveren. Een waar installatietechnisch kunststukje voor een ‘museumklimaat’!

Onze Partners bij dit Project

Architect: IOB Ingenieursbureau

Adviseur: IOB Ingenieursbureau

Bouwkundig aannemer: Cordeel Nederland

Elektrotechnisch installateur: Verkerk Groep

Voor de ontwikkeling van de jachtbouwhal voor Oceanco waren wij onderdeel van het integrale bouwteam.

Vacatures

Wil jij ook aan dit soort mooie projecten werken?

Bekijk de vacatures via onderstaande button of stuur een open sollicitatie. We horen graag van je!

Bekijk alle vacatures

Vergelijkbare projecten

Intralox LLC Europe

Lees meer

Rotterdam World Gateway

Lees meer

Tacx Oegstgeest

Lees meer