Ben je op zoek naar een duurzame manier om jouw kantoor te verwarmen of te verkoelen? Dan ben je met een WKO-installatie klaar voor de toekomst. Naast dat het een effectieve manier is om je gebouw te voorzien van een comfortabel klimaat, bespaar je ook nog eens flink op energie en CO2-uitstoot.
WKO, oftewel warmte- en koudeopslag, is een duurzame klimaatinstallatie die jouw pand kan verwarmen en koelen met warmte of koude die tijdelijk zijn opgeslagen in de bodem. Wanneer het warm is, wordt koud water uit de bodem gehaald en door een warmtewisselaar ingezet om jouw gebouw te koelen. De warmte uit jouw gebouw wordt tegelijkertijd weer afgevoerd en in de bodem opgeslagen. Wanneer het koud is, wordt dit water weer gebruikt om het gebouw op ideale temperatuur te brengen.
Een warmte-koudeopslag installatie biedt diverse voordelen voor jou als bedrijf.
Met een WKO voldoe je aan de Energielabel C-verplichtingen voor kantoren, die sinds januari 2023 zijn ingesteld. Het kantoor is daarmee energiezuinig, emissieloos en met deze techniek bespaar je tot wel 95% op koeling van de ruimte en 40 tot 50% op verwarming van de ruimte.
Hoewel de initiële investering groter is dan traditionele HVAC-systemen, is een WKO-installatie een stuk energie-efficiënter. Dit komt doordat de installatie gebruikmaakt van de constante temperatuur van de grond, wat resulteert in lagere operationele kosten. Ook hebben WKO-systemen over het algemeen een langere levensduur en vereisen ze minder onderhoud in vergelijking met traditionele HVAC-systemen.
Deze combinatie van efficiëntie, duurzaamheid en betrouwbaarheid maakt WKO-installaties een aantrekkelijke keuze voor je kantoor!
Een WKO-systeem werkt met twee waterbronnen, die nabij het gebouw in de grond worden geboord. Er is een warme-bron, met het warme water uit de zomer, voor verwarming in de winter. En een koude-bron met het koude water uit de winter, voor verkoeling in de zomer.
Om energie op te slaan wordt gebruikgemaakt van de bodem, die zich door de verschillende watervoerende lagen uitstekend leent voor het vasthouden van temperatuur. In de zomer wordt het koele grondwater naar boven gepompt om het gebouw te koelen. Zodra het gebouw is gekoeld, wordt het opgewarmde water weer terug opgeslagen in de bodem, om in de winter het gebouw weer op te kunnen warmen.
Heeft u meer vragen over de wko’s of bent u geïnteresseerd in warmte koude opslag systemen? Neem dan gerust contact op. De experts van A. de Jong Groep helpen u graag bij de ontwikkeling van een WKO systeem.