Een wtw-installatie, oftewel een warmte terugwin installatie, is een ventilatiesysteem dat wordt gebruikt in kantoren en gebouwen om het binnenklimaat te verbeteren en te optimaliseren. Het belangrijkste doel van een wtw-installatie is het terugwinnen van warmte uit de afgevoerde lucht en deze warmte vervolgens gebruiken om de ingevoerde frisse lucht te verwarmen. Hierdoor creëer je een duurzaam binnenklimaat voor je kantoor.
Een warmte terugwin systeem zorgt voor een constante luchtstroom door je kantoor, waarbij frisse lucht van buiten naar binnen wordt gebracht en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd.
Tijdens dit proces passeert de afgevoerde warme lucht langs een warmtewisselaar in de wtw-unit. Deze warmtewisselaar haalt de warmte uit de afgevoerde lucht en slaat deze tijdelijk op. De opgeslagen warmte wordt vervolgens gebruikt om de koude frisse lucht die van buiten wordt aangevoerd, op te warmen voordat deze in het gebouw wordt verspreid.
Een warmte-koudeopslag installatie biedt diverse voordelen voor jou als bedrijf.
Doordat het wtw-systeem continu verse lucht binnen brengt en tegelijkertijd verontreinigingen uit afgevoerde lucht verwijdert, verbetert het de binnenluchtkwaliteit door het verminderen van vocht, geuren en verontreinigende stoffen.
Daarnaast heeft een warmte terugwinsysteem minder energie nodig om een gebouw te verwarmen. Hierdoor minimaliseer je de CO2-uitstoot, waardoor je met je wtw-installatie bijdraagt aan een groene leefomgeving.
Verder is de initiële investering voor een wtw-unit misschien wel hoger dan traditionele ventilatiesystemen, maar kunnen de energiebesparingen op lange termijn en mogelijke subsidies of belastingvoordelen de totale kosten verlagen en op termijn zelfs geld besparen.
De levensduur van een wtw-unit kan verschillen aan de hand van factoren zoals de kwaliteit van de installatie, het onderhoudsniveau en de gebruiksomstandigheden. Over het algemeen gaan goed onderhouden wtw-installaties tussen de 15 en 20 jaar mee.
De kosten van een wtw-installatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het gebouw, de complexiteit van de installatie, de arbeidskosten en andere benodigdheden zoals leidingwerk en ventilatiekanalen. Dit maakt dat de kosten voor een wtw-unit voor kantoren of grotere gebouwen hoog uit kunnen vallen. Toch is het wel waard om te investeren in een wtw-unit, doordat je op lange termijn geld kunt gaan besparen.
Ook in de zomer kan een warmteterugwinningssysteem een belangrijke rol spelen binnen het klimaat van je kantoor. Door warmte uit de afgevoerde binnenlucht te onttrekken, kan het de frisse lucht koelen. Hierdoor beschik je dus eigenlijk over een ‘koude terugwin systeem’. Wel is het hier wel belangrijk dat de binnentemperatuur niet te hoog is. Houd daarom ramen en deuren gesloten en zorg voor goede zonwering.
Heeft u meer vragen over de wtw-installaties of bent u geïnteresseerd in warmte terugwin-systemen? Neem dan gerust contact op. Onze experts helpen je graag op weg!