Warmteterugwinning

Ventilatie met warmteterugwinning is een techniek waarbij warmte uit afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen om toevoerlucht mee te verwarmen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Daarom vertellen we op deze pagina alles wat je moet weten over warmteterugwinning.

Wat is warmteterugwinning?

Warmteterugwinning is een technologie die wordt gebruikt om energie-efficiëntie te verhogen door warmte die anders verloren zou gaan, op te vangen en te hergebruiken. Deze techniek wordt toegepast in verschillende systemen zoals ventilatiesystemen als een Wtw-installatie. Warmteterugwinning speelt dan ook een cruciale rol in het verminderen van energieverbruik en het verbeteren van milieuprestaties.

Hoe werkt warmteterugwinning?

Warmteterugwinningssystemen maken gebruik van warmtewisselaars die warmte van de uitgaande lucht of vloeistof overdragen naar de inkomende lucht of vloeistof. Bijvoorbeeld, in een ventilatiesysteem voor een gebouw kan de warme lucht die wordt afgevoerd, warmte overdragen aan de koude lucht die van buiten komt. Dit proces vermindert de hoeveelheid energie die nodig is om de inkomende lucht te verwarmen, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. De meest toegepaste technieken zijn de kruisstroomwisselaar, het warmtewiel en het twee-elementensysteem.

De kruisstroomwisselaar

De kruisstroomwisselaar leidt de warme luchtstroom kruislings langs de koude luchtstroom, gescheiden door een dunne geribbelde metalen plaat. Door geleiding vindt warmteoverdracht plaats naar de koude luchtstroom. Het rendement van een kruisstroomwisselaar ligt rond de 50 procent.

Het warmtewiel

Het warmtewiel brengt koude en warme luchtstromen bij elkaar in een wiel. De luchtstromen gaan in tegenovergestelde richting het wiel binnen, zodat de warme en koude lucht beide de helft van het warmtewiel vullen. Doordat het wiel langzaam draait – 5 tot 10 omwentelingen per minuut – kan de warme lucht een halve omwenteling lang warmte afgeven aan de kanaalwand. De daaropvolgende halve omwenteling kan de kanaalwand zijn warmte weer afstaan aan de koude lucht. Het rendement van een warmtewiel ligt rond de 70 procent.

Het twee-elementensysteem

Een twee-elementen systeem bestaat uit twee elementen: de verwarmer en de economiser. Die zitten respectievelijk in het toe- en afvoerkanaal. Een ingebouwde circulatiepomp zorgt voor het transport van het warmtemedium. Dit medium neemt de warmte op van de economiser en transporteert het naar de verwarmer. Het rendement van dit systeem ligt rond de 50 procent.

De voordelen van warmteterugwinning

Energiebesparing

Door het gebruik van een warmteterugwinningssysteem kunnen de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd, wat natuurlijk voor elk bedrijf een meevaller is. Warmteterugwinningssystemen minimaliseren het energieverbruik door de warmte die anders verloren zou gaan, opnieuw te gebruiken. Dit betekent dat er minder energie nodig is voor het verwarmen of koelen van ruimtes, wat direct leidt tot lagere energierekeningen.

Milieuvriendelijkheid

Door het gebruik van een warmteterugwinsysteem gebruik je een stuk minder energie. Zo gaan deze installaties efficiënter om met de beschikbare energie, wat leidt tot een lagere CO2- uitstoot. Hierdoor ben je met je bedrijf milieuvriendelijk bezig en beschik je ook nog eens over een duurzame installatie.

Verbeterd binnenklimaat

In kantoren zorgt warmteterugwinning voor een constante toevoer van frisse lucht, zonder grote temperatuurschommelingen. Dit resulteert in een stabiel en comfortabel binnenklimaat, wat bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van je werknemers. Bovendien helpt het bij het verwijderen van vocht en verontreinigingen uit de lucht, wat de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert en het risico op gezondheidsproblemen zoals allergieën en ademhalingsaandoeningen vermindert.

Wat zijn de kosten van een warmteterugwinningssysteem?

De kosten van een warmteterugwinningssysteem verschillen aan de hand van omvang van het gebouw, de complexiteit van de installatie, de arbeidskosten en andere benodigdheden zoals leidingwerk en ventilatiekanalen. Hierdoor kunnen de initiële kosten hoog uitvallen, maar doordat je lange termijn geld gaat besparen is het op lange termijn wel een goede investering.

De Jong en warmteterugwinning

Bij A. de Jong vinden we duurzaamheid een belangrijk onderdeel van onze installaties. Daarom hebben we al talloze warmteterugwinningssystemen geplaatst bij diverse projecten. Zo hebben we voor Theater de Stoep, BP Raffinaderij Hoofdkantoor en Ramada Apollo Hotel verschillende systemen geïnstalleerd!

A. de Jong Groep: uw partner op het gebied van installatietechniek

Heeft u meer vragen over warmteterugwinningssystemen of bent u geïnteresseerd in een warmteterugwinningssysteem? Neem dan gerust contact op. Onze experts helpen je graag op weg!

Nieuwsbrief

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.