Project in beeld: GBS De Veerkracht

Geduld is een schone zaak

Het nieuwe onderkomen van basisschool GBS De Veerkracht in Amsterdam Nieuw-West is eind november officieel opgeleverd en feestelijk geopend. Gezinnen met kinderen uit de buurt hebben lang moeten wachten op dit heugelijke moment. Het oude pand heeft namelijk ruim twee jaar leeggestaan voordat de sloop werd goedgekeurd. Begin 2018 is A. de Jong Installatietechniek samen met de aannemer Blanksma Groep en andere bouwpartners gestart aan de realisatie van het nieuwe pand. Het schoolgebouw is nu eindelijk af en van alle gemakken voorzien om als vanouds onderwijs te geven.

GBS De Veerkracht: kindvriendelijk en kleurrijk door haar leerlingen

De nieuwe basisschool bestaat uit twee bouwlagen met acht leslokalen, aula, mediatheek, werkruimtes, gymzaal en een buitenschoolse opvang. Steekwoorden voor het ontwerp zijn ‘veilig, geborgen, gastvrij en open’. Het gebouw is flexibel in gebruik en zeer kindvriendelijk. Vanbinnen is het interieur sober ingericht. Dit is expres gedaan omdat de leerlingen met hun ‘jasjes en tasjes’ het gebouw zelf inkleuren. Het hart van de school is de aula, welke geschakeld kan worden aan de gymzaal en de ontmoetingsruimte. Ideaal tijdens vieringen met de hele school.

Frisse school en klimaatneutraal

Vanuit vestiging Zaandam heeft A. de Jong de werktuigbouwkundige installaties uitgevoerd, waaronder sanitaire, drinkwater, brandbestrijding, luchtbehandeling en de ventilatie, verwarming en koeling en de meet- en regeltechniek.
Het nieuwe schoolgebouw is een ‘Frisse School klasse B’ en klimaatneutraal. Dit is onder andere te danken aan de oriëntatie van het gebouw dat geïntegreerd is in het ontwerp.  Het gebouw is voorzien van een geheel eigen energievoorziening, welke bestaat uit een warmtepomp en gasgestookte HR-ketels welke bijspringen zodra de luchtwaterwarmtepomp niet meer voldoende warmte produceert om de lokalen te verwarmen middels de ventilatie en vloerverwarming.

Bomvolle techniekruimte

Projectleider René van Deuzen: “Het schoolgebouw is van alle technieken voorzien. Hierbij is het ons gelukt te voldoen aan de wens van de architect om de meeste technische onderdelen uit het zicht te plaatsen. Hiervoor hebben wij tijdens het ontwerp de technische ruimte in kaart gebracht met het BIM-model om zo de onderdelen zoals de water/lucht-warmtepomp, HR-ketels, luchtbehandelingskast, warmwaterbereiding, verdeler/verzamelaar en schakelkast op de juiste positie te plaatsen met de daarbij behorende correcte vrije ruimte.”

Het heeft dus even mogen duren maar het eindresultaat mag er zeker zijn: een kleinschalig kleurrijk schoolgebouw met een ideaal binnenklimaat.

Bekijk ook onze referentie van GBS De Veerkracht, hier vindt u de projectgegevens en de overige bouwpartijen. Voor vragen of meer informatie over A. de Jong Installatietechniek, kunt u contact opnemen via verkoop@dejong.nl.

 

Neem contact op