Project in beeld: derde CitizenM-hotel in Amsterdam geopend

Begin juli heeft hotelketen CitizenM haar derde hotel geopend in Amsterdam. Het CitizenM-hotel Amstel ligt binnen de historische grachtengordel en telt 88 kamers. Het nieuwe hotel bevindt zich in een oud bankgebouw aan de Sarphatistraat. Tijdens de transformatie heeft A. de Jong Installatietechniek, hierna A. de Jong,  de klimaat- en sanitaire installaties mogen ontwerpen en realiseren.

Van oud bankgebouw tot CitizenM-hotel

CitizenM-hotel Amstel is één van de kleinere hotels van de hotelketen maar het meest uitdagende om te realiseren aangezien het CitizenM-concept voor het eerst binnen een bestaand pand is toepast.
Oorspronkelijk zat De Amsterdamsche Bank in het pand, later heeft ABN AMRO zijn intrek in het gebouw genomen. Het oude bankgebouw uit 1928 heeft na de herontwikkeling haar prachtige gevel in de typische Amsterdamse School-stijl behouden en ook de monumentale entreedeuren zijn in tact gebleven. In de nieuwe situatie zijn de hotelkamers verdeeld over vier verdiepingen en is de begane grond bestemd voor publieke ruimtes. Hotelbezoekers kunnen hier gebruik maken van een bar, restaurant en een besloten binnentuin. Ook zijn er twee vergaderruimtes en een lounge aanwezig om te werken.

De technische ruimte: klein maar fijn

Binnen het bouwteam heeft A. de Jong vanuit vestiging Schiedam het ontwerp en de realisatie van de werktuigbouwkundige- en sanitaire installaties uitgevoerd waaronder riolering, waterinstallaties, brandbestrijdingsinstallaties, luchtbehandeling en ventilatie, verwarmings- en koelinstallaties, regelinstallaties en gebouwbeheersystemen.

Het installatieontwerp is geheel ontworpen volgens de BIM-methodiek. Het pand is een monumentaal gebouw met een zware constructie, veel constructieve balken en ongelijke vloeren. Een 3D-scan van het gebouw en het uitwerken van de installaties in Revit maakte het mogelijk om de complexe installaties in het nog complexere gebouw passend te maken. De uitdaging zat met name in de techniekruimtes op de 5e verdieping. “Het hart van de installaties bevindt zich op de bovenste verdieping onder een monumentaal schuin dak en bestaande houten constructiebalken. Het was een  puzzel om het uitgewerkte installatieontwerp in de uitvoering daadwerkelijk te realiseren. Zodra de installatieonderdelen eenmaal waren geplaatst was er namelijk nauwelijks tot geen ruimte meer om andere werkzaamheden te doen. Een stappenplan waarin de volgorde van het maken van leiding- en kanaalwerk stond omschreven zorgde ervoor dat alles precies paste en werkzaamheden op elkaar waren afgestemd”, aldus projectleider Jeffrey Veenstra.

Grip op voorraden

Het werken in het centrum van Amsterdam bracht ook logistieke uitdagingen met zich mee. “Op de bouwlocatie was geen plek voor containers of materiaalopslag. Om grip te houden op voorraden hebben wij de meeste materialen ‘just in time’ laten leveren. Daarnaast hebben wij voor belangrijke materialen onze hoofdvestiging in Schiedam gebruikt als opslagplaats”, aldus projectleider Jeffrey Veenstra.

Eerder opende CitizenM een hotel op Schiphol (2008), dat is uitgebreid met 125 kamers in 2015, en in Amsterdam-Zuid (2009). Daarnaast heeft de keten een vestiging in Rotterdam waarbij A. de Jong ook de klimaat- en sanitaire installaties heeft verzorgd.

Bekijk ook onze referentie van CitizenM-hotel Amstel, hier vindt u de projectgegevens en de overige bouwpartners. Kijk hier voor meer informatie over CitizenM. Voor vragen of meer informatie over A. de Jong Installatietechniek, kunt u contact opnemen via verkoop@dejong.nl.

Neem contact op