Bij A. de Jong bedenken, bouwen en onderhouden we duurzame klimaatinstallaties. Daarnaast staan we ook voor duurzame relaties met onze opdrachtgevers, medewerkers en partners. Zij vormen het hart van ons bedrijf, dat niet voor niets al ruim 145 jaar bestaat.
A. de Jong vindt het belangrijk dat haar medewerkers zich blijven ontwikkelen. Speciaal daarvoor is de A. de Jong Academy in het leven geroepen. Door het aanbieden van specifieke cursussen kunnen onze monteurs, leidinggevenden en medewerkers zichzelf continu ontwikkelen. Alekos is één van die medewerkers, Alekos blikt terug op het volgen van het ‘Talentenprogramma’ van de A. de Jong Academy.
De start
Kort na mijn eerste weken bij A. de Jong heb ik de kans gekregen om deel te nemen aan het Talentenprogramma van de A. de Jong Academy. Een opleiding waar medewerkers aan hun eigen ontwikkeling kunnen werken, waarin je een – zelf geconstateerde – verbeterpunt van de organisatie uitwerkt, een leuke uitdaging dus.
We begonnen het talentenprogramma met de TMA talentenanalyse, waarin we aan de hand van verschillende vragen inzicht kregen over onze drijfveren en talenten. Deze inzichten werden vervolgens met een overzichtelijke kleurenwaaier op een verfrissende manier gepresenteerd, waardoor ik een tool in handen had om verder aan de slag te gaan met mijn persoonlijke ontwikkeling.
De rode draad
Binnen het talentenprogramma was het MapsTell onderzoek de rode draad. Het MapsTell onderzoek brengt door middel van een kleurensysteem op een vernieuwende manier inzicht in je eigen gedrag. Door middel van een levensgrote kaart van de wereld, werden de verschillende kwadranten weergegeven aan de hand van de bijpassende kleuren. De steden binnen de kwadranten waren gedragskenmerken van de kleuren, een leuk detail. Zo kreeg ik op een vernieuwende en creatieve manier inzicht in mijn gedragskenmerken, dat was erg interessant.
Daarnaast zijn we ook aan de slag gegaan met de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Covey. Dit waren de tools waar je steeds op terug kon vallen, dat vond ik erg prettig. Verder kon je medecursisten ook Covey punten geven. Dus wanneer je vond dat iemand proactief was, dan gaf je diegene een punt op die eigenschap! Een erg leuke manier om elkaar positieve feedback te geven.
Het traject
Een half jaar lang hadden we om de 3 tot 4 weken een nieuwe trainingsdag met een variërend programma. Zo was de eerste bijeenkomst in een restaurant in Rotterdam, waar we onder toeziend oog van de chef zelf het menu klaar maakten. Een leuke manier om nieuwe collega’s te leren kennen en een heerlijke maaltijd op tafel te zetten!
We sloten het traject af met een heerlijke lunch, waar we onze ideeën mochten pitchen aan het MT. Het was een mooi moment om je resultaten – waar je 6 maanden aan hebt gewerkt – te kunnen delen met het MT. Door de gebruikte modellen had je houvast, om je verbeterplan vorm te geven en goed uit te werken.
Hierin werd regelmatig gerefereerd aan de stof van de trainingsdagen. Een mooi voorbeeld hiervan is eigenschap 4; Denk Win-Win. Je leert om vanuit meerdere perspectieven naar een vraagstuk te kijken, wat je helpt om ook écht iets uit te kunnen voeren.
Tot slot stuurde de trainer tussen de trainingsdagen door ook challenges in onze Whatsapp groep. Hierdoor was je buiten de bijeenkomsten om ook actief bezig met de cursus.
Ervaring
Ik kijk terug naar een leuke en leerzame cursus, waarbij de uitkomst afhankelijk is van je eigen inzet. De trainer wilt wel, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling. De challenges, interactieve trainingsdagen, opdrachten met acteurs en het werken met een buddy hebben mij geholpen met mijn persoonlijke ontwikkeling.
A. de Jong is een bedrijf voor iedereen, werken bij A. de Jong kan via diverse manieren. Zo kun je bij ons: stage lopen, een Traineeship of BBL Traject volgen, duaal leren of als bijbaan aan de slag. Meer weten over A. de Jong? Bekijk onze website voor meer informatie: https://dejong.nl/