De rentabiliteit van de warmtekrachtkoppeling (WKK) staat onder druk. Dit komt doordat de gasprijs momenteel hoger is dan de elektriciteitsprijs, waardoor de spark spread (winstgevendheid van gascentrales) laag is. Veel bedrijven besluiten daarom hun WKK anders of flexibeler in te zetten. De A. de Jong Groep biedt oplossingen voor de aanpassingen die dan moeten worden gerealiseerd. Sven Reichrath, managing director van De Jong Combustion, vertelt erover.
Een WKK wekt gelijktijdig kracht en warmte op. De kracht is afkomstig van een gasturbine. De gasturbine drijft een generator aan die vervolgens elektriciteit opwekt. De warmte die tijdens dit proces vrijkomt in de gasturbine gaat in een WKK niet verloren. Het wordt direct gebruikt voor onder andere de productie van stoom. Sven: “Door de relatief hoge gasprijs is een wat vreemde situatie ontstaan. De elektriciteitsproductie van een WKK is nu namelijk vaak niet meer concurrerend met elektriciteitsinkoop.”
Sven vervolgt: “Veel eigenaren van een WKK, zoals brouwerijen, papierfabrieken en raffinaderijen, besluiten hun gasturbine uit te zetten of zelfs uit het proces te halen. Om dan nog wel dezelfde stoomproductie te kunnen blijven leveren, moet de ketel worden aangepast. Daarbij kunnen wij helpen. Wij kunnen namelijk bijstookbranders leveren en zonder veel aanpassingen monteren in een bestaande ketel. De branders voorzien zelfstandig in de warmtebehoefte van de ketel en nemen dus deze taak van een gasturbine over.”
Bij het aanpassen van de ketel streeft De Jong ernaar om de emissies gelijk te houden of ze te verlagen. Sven: “De nieuwste generatie branders voldoet aan de laatste eisen op emissiegebied. Daarnaast kunnen we grip houden op emissies door bijvoorbeeld rookgascirculatie toe te passen. We bieden onze klanten dus volop aanpassingsmogelijkheden. Uiteraard binnen de kaders van de wet- en regelgeving.