Een economie die draait op biomassa in plaats van op fossiele brandstoffen. Een utopie? Bij de A. de Jong Groep vinden ze van niet. Samen met verschillende partners ontwikkelt De Jong methoden om biomassa om te zetten naar energie. “We willen een actieve bijdrage leveren aan een biobased economy, een duurzame economie met verantwoorde CO2-uitstoot. Enerzijds spelen we actief in op het maatschappelijke thema Duurzaamheid. Anderzijds zetten we stappen vooruit op technologisch gebied”, aldus Fred Melkert, directeur R&D en innovatie bij de A. de Jong Groep.
Nederland heeft de weg naar duurzame energiebronnen gevonden. Er worden steeds meer windmolens geplaatst en particulieren leggen hun daken vol met zonnepanelen. Fred: “Hartstikke mooi natuurlijk, maar als er even geen behoefte is aan elektriciteit gebeurt er niets met de opgewekte energie. Het energieoverschot kan namelijk niet worden opgeslagen. Daar is nu iets op gevonden, namelijk Power to gas. Van elektriciteit naar gas, want gas kun je wel opslaan.” Maar hoe zet je biomassa om in gas? Daarbij spelen onder andere torrefactie en vergassing een rol. In onderstaande animatie wordt het totaalproces duidelijk weergegeven.
Fred legt uit: “Hout kun je door middel van torrefactie omzetten naar biokool. Getorreficeerd hout laat zich gemakkelijk vermalen tot poeder dat vervolgens wordt samengeperst tot pellets, ofwel biokool. De pellets hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als steenkool en dat maakt ze een veel gebruikte bijstookbrandstof in elektriciteitscentrales.” En het proces gaat verder. Van getorreficeerd hout kun je namelijk ook gasvormige componenten maken. Dat gas heet syngas.
Syngas, een veelzijdige grondstof
Syngas is een belangrijke groene grondstof. Het vormt de basis voor onder andere platformchemicaliën waar veel eindproducten mee te maken zijn. Ook speelt syngas een rol bij de omzetting naar biobrandstoffen voor industrie. De processen die hiervoor nodig zijn, hebben zich in de praktijk al eerder bewezen.
“Op dit moment kunnen we door vergassing van hout al gas maken. Dit gebeurt alleen niet nog niet optimaal, omdat de grondstof geen homogeen product is. Elke boom is immers anders. Getorreficeerd hout is wel een homogeen product en dat maakt het uitermate geschikt om het om te zetten naar gas”, verklaart Fred. “De kwaliteit van syngas kun je verhogen met waterstof. Dit komt vrij bij het splitsen van water. Ook komt tijdens dit proces zuurstof vrij en dat kan weer gebruikt worden in het vergassingsproces. Zo is de cirkel rond.”
Op dit moment werkt de A. de Jong Groep aan methoden voor vergassing, zodat het energieoverschot opgeslagen kan worden in de vorm van gas. Fred: “De technieken die we nu ontwikkelen, gaan verder dan de huidige brandertechnieken. We zetten momenteel een flinke stap voorwaarts op het gebied van duurzame technologie. De wereld heeft dit ook nodig. Doordat fossiele brandstoffen op raken en we steeds meer weten over de schadelijkheid ervan voor ons leefmilieu, heeft biomassa de toekomst.”