Het project
Sporthal De Weeren is onderdeel van Sportpark De Weeren in Amsterdam-Noord. De zaal heeft een vloeroppervlak van 20×40 meter. Daarnaast is er plaats voor 250 toeschouwers en op de eerste verdieping is er een sportcafé. De eigenaar van de sporthal is de gemeente Amsterdam, die ons de opdracht gunde om de werktuigbouwkundige installaties te verduurzamen. Daarvoor kwamen wij graag in beweging!
Voor de gemeente was dit een van de eerste projecten waarbij een sporthal volledig gasloos zou worden gemaakt.
De uitdaging
Sporthal De Weeren is relatief oud, waardoor diverse bouwkundige lekkages zijn ontstaan. Hierdoor is het van belang om de zaal op overdruk luchtverwarming te houden, zodat de temperatuur aangenaam blijft en de koude buiten blijft. Een andere extra uitdaging was dat er geen voldoende E-vermogen in de sporthal aanwezig was. Om de nieuwe installatie te laten functioneren hebben we tijdelijk noodvoorzieningen moeten plaatsen, zodat de sporthal wel gewoon kon doordraaien op de nieuwe installatie. Tijdens de fase dat de noodvoorziening er was, hebben wij met de diverse partijen de E-aansluiting van de sporthal verzwaard.
Onze aanpak
Het project bestond uit twee fases. In fase 1 hebben we alle engineering, werkvoorbereidingen, inkopen gedaan en een gedeelte van de bestaande installatieonderdelen die niet meer functioneel waren gedemonteerd.
Fase 2 vond plaats tijdens de zomervakantie, waarin de sporthal gesloten was. Na een grondige demontage van alle bestaande componenten, zijn we gestart aan de opbouw van de nieuwe installaties. We plaatsten en monteerden de warmtepompen, de nieuwe luchtbehandelingskasten en de warmtapwaterinstallatie.
De nieuwe luchtbehandelingskasten zijn aangesloten op nieuwe luchtkanalen in de sporthal en bestaande luchtkanalen in de voorzijde van de sporthal. Nadat alles was afgemonteerd zijn de diverse luchtkanalen opnieuw ingeregeld op de juiste luchthoeveelheden.
Betreffende de nieuwe tapwaterinstallatie hebben we diverse watermonsters genomen en in het laboratorium laten onderzoeken op de kwaliteit, zodoende konden we de garantie afgeven aan de gemeente dat de bestaande kwaliteit gewaarborgd is. Voor de regeltechniek is een nieuwe regeling geëngineerd met de daarbij behorende veldapparatuur en regeltechnische bekabeling. Voor de elektrotechniek zijn nieuwe voedingen aangelegd, voor de vier warmtepompen, luchtbehandelingskasten en de regelkast. Doordat de voeding van het energiebedrijf werd aangepast van 160A naar 250A, moest de verdeelinrichtingen worden gewijzigd. Wij hebben de Hoofdverdeelkast Kracht en Licht (HKL) aangepast.
Het resultaat
Het project is begin 2022 naar tevredenheid opgeleverd. De sporthal kan zowel in de winter als in de zomer goed op temperatuur gehouden worden, ondanks het ontbreken van een cv-ketel en boiler. De warmwatervoorziening functioneert ook goed. In de zomer kan de optie koelfunctie van de installaties worden aangesproken. De gemeente heeft op het dak zonnepanelen aangelegd om de nieuwe installatie onderdelen met eigen opgewekte stroom voor een groot gedeelte te kunnen laten functioneren. Kortom: mede A. de Jong Installatietechniek kunnen Amsterdammers in optimale omstandigheden sporten!
Door de aanpassingen heeft de sporthal een Energielabel A gekregen. Aangezien dit het eerste jaar is van het in bedrijf nemen van de nieuwe installatie zijn de besparingen nog niet inzichtelijk.