Het is zover: de drijflichamen die de basis vormen van de eerste Floating Farm ter wereld zijn geplaatst. A. de Jong Groep is technologisch partner van de Floating Farm en daarmee verantwoordelijk voor alle technische installaties en het proces van de urine- en mestverwerking.
De Floating Farm, gelegen in de Merwe4Haven te Rotterdam, is de eerste drijvende, zelfvoorzienende zuivelboerderij ter wereld en draagt bij aan de ontwikkeling van voedsel in de eigen stad. Zoals de Floating Farm dit zelf noemt: ‘Urban Transfarming’. Een unieke manier om op een alternatieve wijze melk en andere gezonde zuivelproducten te produceren. Daarnaast draagt de drijvende boerderij haar steentje bij aan de educatie op het gebied van innovatieve technieken en stadslandbouw. Zo zijn kinderen, studenten en andere geïnteresseerden straks welkom om kennis te maken met alle processen die plaatsvinden op de boerderij.
Albert de Jong, Algemeen directeur van A. de Jong Groep, over de samenwerking: ‘’Peter van Wingerden, de bedenker van de Floating Farm, ken ik al jaren en sinds vorig jaar zijn wij ingestapt om dit unieke project van de grond te krijgen en onze bijdrage te leveren aan iets dat nog nooit is gemaakt. Het is de bedoeling om de Floating Farm wereldwijd aan de man te brengen, waarmee we voeding dichterbij de consument brengen en logistieke lijnen enorm verkorten. Zo willen we naast deze drijvende, diervriendelijke zuivelboerderij ook drijvende groente- en kippenboerderijen ontwikkelen om een bijdrage te leveren aan het circulair maken van economieën.’’
Bij de Floating Farm staat circulariteit centraal. Alle processen die op de drijvende boerderij plaatsvinden zijn energie- en klimaatneutraal en vormen een kringloop van water toe- en afvoer, energieopwekking, afvalverwerking en voeding voor het vee. Naast de ontwikkeling van alle werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties heeft A. de Jong Groep met diverse samenwerkingspartners een innovatief, circulair mestverwerkingssysteem uitgedacht.
R&D Manager van A. de Jong Groep, Mark Senden, over de mestverwerking: ‘’Op hoofdlijnen bestaat mest uit water (>90%), organische stof en nutriënten zoals bijvoorbeeld fosfor, stikstof en Kalium. Het proces dat we samen met partners hebben uitgedacht haalt de organische stof en de nutriënten uit de mest en produceert zuiver water, schoner dan het water dat op dit moment in de Merwe4Haven stroomt. Daarbij maken we een vaste fractie met veel organisch materiaal met een deel van de nutriënten, dat als bodemverrrijker kan worden gebruikt. Daarnaast produceert het proces een vloeibare meststroom waarin de rest van de nutriënten is geconcentreerd. Het schone water hergebruiken we zoveel mogelijk op de Floating Farm en hoewel het schoon genoeg is, staat regelgeving het (nog) niet toe om dit water als drinkwater voor de koeien in te zetten. We gaan onderzoeken in hoeverre het water ingezet kan worden bij de productie van waterstof in een experimentele elektrolyse cel die op de Floating Farm zal worden uitgetest. Voor het proces maken we onder andere gebruik van een schroefpers, moderne filter technieken en membraanscheiding. Naast het realiseren van een hoge scheidingsgraad is de uitdaging bij dit ontwerp dat het kleinschalig en compact moet zijn om het technisch en economisch haalbaar te krijgen op boerderij schaal.‘’
Wil je meer weten over de Floating Farm? Bekijk dan de officiële website. Ben je geïnteresseerd in de technologische oplossingen van A. de Jong Groep? Neem dan contact op met Mark Senden, via: info@dejong.nl.