Soms zijn er projecten waar je je ziel en zaligheid in stopt. Omdat het vernieuwt, innovatie ademt en een flinke uitdaging is. Zaken die passen bij het DNA van A. de Jong Groep. Dus toen oud-wielrenner Kai Reus in maart 2018 bekend aangaf zijn rentree te maken, zaten we op de eerste rij. Er werden plannen gemaakt om een werelduurrecordpoging te doen. En dat alles zonder een wielerploeg, maar door het perfecte team rondom een renner te verzamelen. Nog nooit gedaan, nog nooit geprobeerd. A. de Jong Groep werd vanaf de eerste dag partner van het ambitieuze project.
Op het moment dat het nieuws naar buitenkomt is de Belg Victor Campaenaerts werelduurrecordhouder. In een uurtijd rijdt Campenaerts 55,089 kilometer op de baan. Bij het maken van de plannen wordt geschat dat Kai in twee jaar tijd een poging zou kunnen doen. Samen met een professioneel team en topapparatuur moet het record uit de boeken worden gereden. Het doel: 56.000 kilometer in een uur rijden.
De grootste uitdaging was om Kai weer in de modus van wielrenner te brengen. Hij was gaan studeren, reed op de bus. Kortom, het wielrennen stond op een waakvlammetje. Meten en data waren de basis van het project. De voortgang moest zichtbaar zijn en blijven. Bij BeLife werd eens per kwartaal getest. Er werden trainingsschema’s gemaakt en Reus moest ook weer wedstrijden gaan rijden. Theo de Rooij werd bij het project gehaald als ploegleider. Hierdoor kreeg Kai toegang tot wedstrijden. Zo neemt hij deel aan 2 NK’s, fietst hij meerdere kermiskoersen in België en treedt hij aan bij een van de grotere tijdrijwedstrijden in Frankrijk, Chrono des Nations. Naast de wedstrijden gaat hij op hoogtestage naar Font-Romeu en Namibië om zich voor te bereiden voor een aantal piek momenten in de trainingscyclus.
Zoals vooraf afgesproken zijn de beste trainers per discipline bij het project betrokken. Zo begon het project met de twee trainers Kosta Poltavets en Louis Delaheye. Theo de Rooij werd projectleider. Uiteindelijk komt in de laatste fase van het project Guido Vroemen erbij, omdat Delaheye en Poltavets te weinig tijd hebben gezien hun andere projecten. Daarnaast wordt er gewerkt met een voedingscoach en mentale begeleiding. In kwartaal meetings komt het team bij elkaar. Ze bespreken hierin de voortgang, planning en benodigdheden.
Naast de trainers zijn de experts van Bioracer betrokken bij het project. Zij hebben Kai zijn zithouding volledig geperfectioneerd en zorgen voor kleding die voor nog minder luchtweerstand zorgt.
De effecten van de pandemie
Na een periode van 3 jaar hard trainen en ‘weer wielerrenner worden’ wordt er uiteindelijk besloten om een streep door de aanval te zetten op het werelduurrecord van Victor Campenaerts. “Het is een pijnlijk besluit wat we nemen”, aldus projectcoördinator Albert de Jong. “We hebben zo lang mogelijk geprobeerd om de recordpoging door te zetten. Maar door de huidige situatie met COVID-19 is het niet realistisch het werelduurrecord nog langer na te jagen.” In maart tijdens de eerste lockdown kon Kai Reus nog goed trainen en leek er geen man overboord. Wat wel wegviel waren de wedstrijdgerichte meetmomenten. “Vanaf november hebben we een nieuw trainingsprogramma gemaakt op de baan om Kai gereed te maken voor een poging in 2021. Door de tweede lockdown vervielen de baantrainingen en raakte de poging steeds verder uitzicht”, aldus de projectcoördinator en eigenaar van A. de Jong Groep.
A. de Jong Groep staat bekend om nieuwe dingen proberen. Niet alles lukt. Maar vaak is de reis naar het einddoel al mooier dan het doel behalen. De unieke project neerzetten met een topteam, met alle hobbels die je onderweg tegenkomt, was een ongekend avontuur. De lessen zijn nog waardevoller.