Tacx Oegstgeest

“Voor het nieuwe hoofdkantoor van Tacx in Oegstgeest begonnen we letterlijk met een leeg wit vel. Nu staat er een slimme en duurzame klimaatinstallatie, waarbij de warmteterugwinning uit het productieproces een cruciale rol speelt.”

Het Project

Elke wielrenner in Nederland kent het merk Tacx. Het familiebedrijf is wereldmarktleider op het gebied van hometrainers en de nummer één producent van bidons in Europa. Vanwege de sterke groei bouwde Tacx in 2019 en 2020 een nieuw hoofdkantoor in Oegstgeest. De fabriek, montage- en opslagruimte, productiehallen, drie kantoorverdiepingen, een parkeerkelder en vijftig parkeerplaatsen werden samengebracht in een gloednieuw pand van 24.000 m2. 

De Uitdaging

A. de Jong Installatietechniek was bij dit project betrokken als ontwerpend installateur. Omdat een bestek ontbrak, was het programma van eisen ons enige uitgangspunt. En dus moesten we letterlijk op een leeg wit vel beginnen met het ontwerpen van de klimaatinstallatie. We hielden rekening met de wens om een duurzame installatie te maken en met het gewenste zomer- en winterklimaat in het gebouw. Een andere belangrijke uitdaging die moest worden opgelost, was de geur van plastic die bij het productieproces vrijkomt. Die moest zoveel mogelijk beperkt worden. Uiteraard zonder het primaire bedrijfsproces van Tacx te verstoren; dit moet altijd doorgaan. 

Onze Aanpak

Vanaf het begin hebben we onze opdrachtgever Tacx proactief en nauw betrokken bij ons ontwerp. Daardoor leerden we hun productieproces en overige wensen beter begrijpen, zodat we daar op konden inspelen. In ons ontwerp hebben we slimme oplossingen op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie toegepast. Zo kwamen we er, mede door de vele gesprekken met Tacx, achter dat er in het productieproces veel warmte vrijkomt rondom de spuitgietmachines. Deze warmte wordt door onze installaties teruggewonnen en overgebracht naar de toevoerlucht van de kantoren, montagehal en opslag.

Ook de warmte die vrijkomt van de koelinstallatie van de spuitgiet machines en persluchtcompressoren wordt zo veel mogelijk nuttig gebruikt. Deze warmte wordt met een warmtepomp in temperatuur verhoogde en hiermee worden de klimaatvloeren en naverwarmers in de kantoren, montagehal en opslag verwarmd.

Daarnaast is in de kantoren een gebalanceerd ventilatiesysteem aangelegd. De warmte- en koude-opwekking wordt geregeld door twee multifunctionele 4-pijps lucht-water warmtepompen. Deze zijn speciaal ontworpen voor het gelijktijdig koelen én verwarmen van kantoren, productiehallen. Hierdoor wordt ook voldoende verse lucht aangevoerd om de geur van plastic te verdrijven.

Het Resultaat

Met een scherp budget hebben we een installatie van hoge kwaliteit ontworpen en gerealiseerd. Tot de installatie behoren onder meer de binnenriolering, waterinstallaties, sanitaire installaties, brandbestrijdingsinstallaties, luchtbehandeling en ventilatie, verwarmings- en koelinstallaties, regelinstallaties en gebouwbeheersystemen. De nauwe betrokkenheid van Tacx heeft niet alleen gezorgd voor een sluitend ontwerp, maar ook voor een vruchtbare samenwerking waarin onderling vertrouwen centraal stond. Tacx gebruikt zijn nieuwe hoofdkantoor én de klimaatinstallatie naar volle tevredenheid. 

Onze Partners bij dit Project

Architect: Thomas architecten

Adviseur: Marlinspike Hitch (bouwdirectie)

Elektrotechnisch installateur: Homma Elektroctrotechniek 

A. de Jong Installatietechniek is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de realisatie van de klimaat- en sanitaire installaties.

Vacatures

Wil jij ook aan dit soort mooie projecten werken?

Bekijk de vacatures via onderstaande button of stuur een open sollicitatie. We horen graag van je!

Bekijk alle vacatures

Vergelijkbare projecten

Intralox LLC Europe

Lees meer

Rotterdam World Gateway

Lees meer

Tacx Oegstgeest

Lees meer