Diamantbeurs Amsterdam

“De Diamantbeurs in Amsterdam straalt na de renovatie weer als vanouds. Dat geldt ook voor onze installaties, die door de industriële uitstraling mooi in het zicht hangen.”

Het Project

Amsterdam was eind negentiende, begin twintigste eeuw het kloppend hart van de wereldwijde diamanthandel. De Diamantbeurs werd gebouwd in 1910 als laatste van de drie beursgebouwen voor de diamanthandel in Amsterdam. Het is ontworpen door Gerrit van Arkel. Het gebouw werd tussen 2017 en 2019 gerenoveerd en in ere hersteld. De meest in het oog springende toevoeging aan het gebouw is de glazen koepel op het dak. De Diamantbeurs is nu dé ontmoetingsplek en co-workspace voor de creatieve industrie van Amsterdam. A. de Jong Installatietechniek was verantwoordelijk voor alle werktuigbouwkundige installaties.

De Uitdaging

We hebben in die Diamantbeurs onder meer een warmte-koudeopslaginstallatie (WKO) gerealiseerd. Dat er een WKO-installatie wordt gemaakt in Amsterdam is vrij uniek. Een andere mooie uitdaging was dat onze klimaatinstallaties vanwege de industriële uitstraling in het zicht blijven van bezoekers en eindgebruikers. Dat bracht een andere mindset met zich mee, waarbij we ook – meer dan bij andere projecten – moesten nadenken over de presentatie van onze producten.

Onze Aanpak

Bij de grootscheepse renovatie van de Diamantbeurs waren we verantwoordelijk voor onder meer de elektrotechnische installaties, sanitaire installaties, luchtbehandelingsinstallatie, verwarmings- en koelinstallatie, meet- en regeltechniek en de warmte-koudeopslaginstallatie. Het installatie-ontwerp hebben we uitgewerkt volgens de methodiek van het Bouw Informatie Model (BIM). Binnen het installatie-ontwerp hebben we verschillende duurzame en energiezuinige klimaattechnieken toegepast. Zo is de luchtbehandelingsinstallatie voorzien van warmteterugwinning met behulp van een warmtewiel. Verder wordt het grootste gedeelte van de warmte en koude opgewekt met een warmtepomp in combinatie met een WKO-bron.

Het Resultaat

We zijn erg trots op het resultaat, onder meer doordat onze installaties bij dit project mooi in het zicht zijn geplaatst van bezoekers en eindgebruikers. De samenwerking met de andere bouwpartijen is soepel verlopen. Na de complete restauratie straalt het historische pand weer de allure uit die bij de rijke geschiedenis past. Maar wel op een manier die past bij de huidige tijdgeest. Wat ons betreft een opdracht die als een 24-karaats diamant op ons portfolio straalt.

Onze Partners bij dit Project

Architect: ZJA Zwarts & Jansma Architecten

Restauratiearchitect: Braaksma & Roos Architectenbureau

Advies en begeleiding herontwikkeling: PEAK Development

Adviesbureau installaties: 360 techniek 

Bouwkundig aannemer: DCV Bouw, New Kantoor

Elektrotechnisch installateur: Endenburg Elektrotechniek

A. de Jong Installatietechniek is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de renovatie van alle werktuigbouwkundige installaties

Vacatures

Wil jij ook aan dit soort mooie projecten werken?

Bekijk de vacatures via onderstaande button of stuur een open sollicitatie. We horen graag van je!

Bekijk alle vacatures

Vergelijkbare projecten

Diamantbeurs Amsterdam

Lees meer

Central Post LyondellBasell

Lees meer

BP Raffinaderij Hoofdkantoor

Lees meer