Project in beeld: deeloplevering restauratie Diamantbeurs Amsterdam

AMSTERDAM – Ruwe diamant krijgt vorm én schittering: eerste kantoorvleugel van het creatieve hoofdkantoor Capital C voltooid!

In ere hersteld

Het is zover: de eerste kantoorvleugel in de voormalige Diamantbeurs aan de Weesperstraat te Amsterdam is begin deze maand opgeleverd en in gebruik genomen. De karakteristieke Diamantbeurs wordt compleet in ere hersteld en getransformeerd tot Capital C, dé ontmoetingsplek en co-workspace voor de creatieve industrie van Amsterdam. Binnen de restauratie is A. de Jong Installatietechniek verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties. Nu de vierde verdieping is afgerond volgen de andere bouwlagen snel: de eindoplevering staat gepland in de zomer van dit jaar. Dan opent Capital C officieel haar deuren.

De voormalige Amsterdamse Diamantbeurs gaat door de renovatie terug naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Gerrit van Arkel. Van binnen krijgt het rijksmonument een industrieel karakter met moderne kantoorfaciliteiten en openbare flexwerkplekken. In de oude beurszaal en op de eerste twee etages komt een horecagelegenheid. De meest in het oog springende toevoeging aan het gebouw is de glazen koepel op het dak. Deze langwerpige koepel zal worden ingericht als event-space.

WKO-bron in hartje Amsterdam

Vanuit onze vestiging in Zaandam is A. de Jong van A tot Z actief betrokken bij de restauratie en modernisering van dit bijzondere rijksmonument. Zo is het installatie-ontwerp uitgewerkt in BIM en wordt nu gewerkt aan de klimaatinstallaties in het gebouw, waaronder sanitaire installaties, luchtbehandelingsinstallatie, verwarmings- en koelinstallatie, meet- en regeltechniek en een Warmte en Koude Opslag (WKO)-installatie. Hierbij past A. de Jong verschillende duurzame en energiezuinige klimaattechnieken toe. Zo is de luchtbehandelingsinstallatie voorzien van warmteterugwinning met behulp van een warmtewiel. Verder wordt het grootste gedeelte van de warmte en koude opgewekt met een warmtepomp in combinatie met een WKO-bron.

Stephan Schüller, projectleider A. de Jong Installatietechniek: Dat er een WKO-installatie gemaakt is in hartje Amsterdam is vrij uniek. Door de industriële uitstraling die de voormalige Amsterdamse Diamantbeurs krijgt, blijven onze gerealiseerde klimaatinstallaties ook nog eens in het zicht van bezoekers en eindgebruikers. Nu de eerste kantoorvleugel af is kunnen wij zeggen: het resultaat is goed, net als de voortgang en de samenwerking met de andere bouwpartijen. Daar zijn wij trots op. Ik kijk uit naar een geslaagde afronding van het project.”

Kortom, na de complete restauratie straalt het historische pand haar rijke geschiedenis uit in de tijdsgeest van nu, en blijven onze klimaatinstallaties niet onopgemerkt.

 

Bekijk ook onze referentie van Diamantbeurs, hier vindt u de projectgegevens en de overige bouwpartijen. Kijk hier voor meer informatie over Capital C. Voor vragen of meer informatie over A. de Jong Installatietechniek, kunt u contact opnemen via verkoop@dejong.nl.

 

 

De foto’s van de Diamantbeurs zijn gemaakt door Jan Willem Kaldenbach.

Neem contact op